Choď na obsah Choď na menu
 


Torty

 

Rumová nepečená torta

 

INGREDIENCIE

100 g masla

100 g práškového cukru

3 žĺtky

150 ml mlieka

150 ml rumu

150 g mletých orechov

50 g hrozienok

300 g detských piškót

ríbezľová marmeláda

čokoládová poleva

ovocie

šľahačka

 

POSTUP PRÍPRAVY

Žĺtky, maslo a cukor vymiešame do peny. Prilejeme mlieko s rumom, vsypeme oriešky, hrozienka a premiešame. Prisypeme piškóty rozlámané na polovice a znova všetko zľahka spojíme. Tortovú formu vyložíme alobalom alebo pevným papierom na pečenie a natlačíme do nej piškótovú hmotu. Necháme v chladničke do druhého dňa vychladiť. Odlúpeme formu a papier, tortu potrieme teplú marmeládou a polejeme čokoládovou polevou, ktorú rozotrieme aj na strany. Krájame dlhším ostrým nožom a zdobíme šľahačkou a ovocím.

 

 

 

 

 

 





Čokoládová torta

Korpus: 10 vajíčok, 10 PL kr. cukru, 5 PL horúcej vody, 5 PL oleja, 8 PL polohrubej múky, 3 PL kakaa, 1 prášok do pečiva
Plnka: 1 l mlieka, 3 pudingy čokoládové Dr. Otker, 250 g pr. cukru, 500 g Hery, 3 kopcové PL kakaa

Postup: vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky, z bielkov ušľaháme tuhý sneh zvlášť. A zvlášť vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme postupne po jednej lyžičke vodu aj olej, potom pridáme múku pomiešanú s kakaom a s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Aby korpus zostal pekný okrúhli, tortovú formu vyložíme papierom na pečenie len dno, boky nie, a vlejeme cesto. Upečieme a necháme vychladnúť v tortovej forme. Potom opatrne nožom oddelíme korpus od bokov formy a vyklopíme. Korpus prerežeme 2x , aby vznikli 3 pláty, naplníme krémom a zdobíme podľa fantázie. Môžeme použiť čokoládovú polevu a zbytkom krému dozdobiť, alebo tortu potiahnuť nejakou poťahovacou hmotou a dozdobiť...
Krém - v mlieku uvaríme pudingy a necháme vychladnúť, za stáleho miešania alebo pod fóliou , aby nevznikla kôrka na pudingu. Maslo vymiešame s cukrom a postupne pridáme čokoládový puding ,nakoniec pridáme ešte kakao. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Punčová torta



Korpus 1 a 3: 5 vajec, 5 kopcovitých PL kr. cukru, 5 PL horúcej vody, 5 kopcovitých PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Korpus 2: 10 vajec, 10 kopcovitých PL kr. cukru, 10 PL horúcej vody, 10 kopcovitých PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Punč: 0,8 l vody, 400 g cukru, poravinárska farba malinová, punčová aróma alebo rumová + malinový alebo ríbezľový džem, 1 citrón a cca 500 g pr. cukru, lyžička oleja

Postup: korpusy - žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme postupne horúcu vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva, nakoniec jemne primiešame sneh z vyšľahaných bielkov. Dno tortovej formy vyložíme papierom, boky nie. Vlejeme cesto a korpus upečieme, po vychladnutí korpus po obvode jemne nožom oddelíme. Postup zopakujeme 3x. 1 krát pečieme korpus z 10 vajec a 2 krát z 5 vajec. Medzi pečením si uvaríme punč z vody cukru a potravinárskej farby farbu riadne sýtu. Keď voda s cukrom začne vrieť odstavíme ju a pridáme punčovú arómu. Vložíme do tortovej formy korpus č.1 natrieme džemom a položíme naň korpus č.2 , ten narežieme nožíkom priamo vo forme na kosoštvorce, a polejeme ho uvareným punčom. Korpus č.3 natrieme džemom a natretou časťou položíme nakorpus č.2. Tortu zakryjeme papierom na pečenie a položíme na ňu tácku, na tácku hrniec naplnený vodou ,takto tortu zaťažíme na 6 hodín minimálne. Tortu potom vyberieme z formy a polejeme polevou, ktorú si pripravíme zo šťavy z jedného veľkého citróna, oleja a cukru a trochou potravinárskej farby ... riadne vymiešať, poleva má byť hustá natieratelná. Po natretí nechať zatvrdnúť, olej v poleve spôsobí že sa poleva krásne uhladí sama a je elastická pri reze. Podľa vlastnej fantázie vyzdobiť. 


 

 

 

 

 

 

Slovan torta

Potrebujeme: 4 vajíčka, 5 PL kr. cukru, 5 PL horúcej vody, 4 PL polohrubej múky, 1 kopcovitá PL kakaa, 1 prášok do pečiva
Náplň: pikantný džem, 500 ml smotany na šľahanie, 4 dkg práškovej želatíny, 1 kopcovitá PL kakaa, 4 dcl vody, 4 PL cukru, šľahačka na zdobenia griláž

Postup: žĺtka s cukrom vymiešame, pridáme horúcu vodu a múku pomiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Vyšľaháme do peny bielka a zľahka vmiešame do cesta. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, vlejeme cesto a upečieme. Príprava plnky : 2dkg želatíny dáme do pohára s 1dcl vody napučať ,v hrnci zohrejeme 1dcl vody a 2 kopcovité lyžičky kr. cukru cca na 70°C a v tom necháme rozpustiť napučanú želatínu. Vyšľaháme smotanu na šľahanie a pridáme k nej želatínovú vodu. Masu vylejeme na korpus z ktorého sme odstránili papier na pečenie, vrátili do tortovej formy a natreli pikantným džemom. Dáme na hodinku dve stuhnúť do chladničky. Potom zopakujeme postup prípravy šľahačky so želatínou s rozdielom že do druhej pridáme kakao a následne nalejeme na zatuhnutú plnku torty a znova dáme schladiť a stuhnúť. Tortu vyberieme z formy dozdobíme šľahačkou a grilážou, alebo podľa vlastnej fantázie a možností. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tvarohová torta

Potrebujeme: 5 vajec, 5 PL kr. cukru, 5 PL horúcej vody, 1 balíček van. cukru, 5 kopcovitých PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Náplň: pikantný džem, 2 tvarohy, 1 kyslú smotanu, 7 PL kr. cukru, 1 van. cukor, 1 balíček pr. želatíny, 2 dcl vody
Želatínový povrch: 0,5 l vody, 1 balení pr. želatíny, 3 PL cukru, potravinárske farbivo, šľahačka na zdobenie

Postup: žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridáme vodu a múku pomiešanú s práškom do pečiva. Ďalej pridáme opatrne vyšlahané bielka jemne premiešame, vylejeme do papierom vyloženej tortovej formy a upečieme. Na vychladnutý korpus natrieme džem a nalejeme tvarohovú masu. V chladničke necháme stuhnúť cca 2 hodinky, potom nalejeme želatínu a zas necháme stuhnúť.
Tvarohová masa - do 1 dcl vody dáme napučať želatínu, do hrnca dáme 1 dcl vody 2PL cukru a krátko prevaríme, do odstaveného pridáme želatínu aby sa rozpustila. Tvaroh 5 PL cukru,van. cukor a smotanu vymiešame, pridáme želatínu a nalejeme na korpus.
Želé - do 1 dcl vody dáme napučať želatínu, 4dcl vody s cukrom a s potravinárskou farbou prevaríme a odstavíme. Do odstaveného pridáme želatínu a necháme rozpustiť. Mierne vychladnutú želatínu opatrne nalejeme na povrch stuhnutého tvarohu.
Zdobíme šľahačkou podľa vlastnej fantázie.

Rada: táto torta sa dá spraviť aj ovocná a to tak že na tvarohovú masu umiestnime konzervované ovocie podľa chuti. Vtedy šťavu z ovocia použijeme na želatínu na povrchu a farbu želatíny vyberieme podľa použitého ovocia.